En forfatter jeg skammelig nok ikke visste om før Jan Erik Vold gjorde meg oppmerksom på ham i går. Orvil bodde hele sitt liv fra 1898 til 1985 i Vibesgate 21 i Oslo ( Sigrid Undset var nabo med ham i en periode). Han hadde en butikk sammen med sin kone i første etasje, men var samtidig en svært produktiv forfatter. Dette var en forfatter som skrev noveller, romaer, skuespill og dikt. Diktene handler om mye forskjellig, alt fra skjemt til alvor. Han skev også sitt eget dødsdikt, og etterlot seg over tusen dikt da han døde.

Har jeg sovet i norsktimene, eller hvordan kan det ha seg at jeg ikke har visst om Ernst Orvil? Det er nesten så jeg blir flau over at jeg ikke kan noe om mannen.

Jan Erik Vold var redaktør for boka “Utvalgte dikt” som kom ut i 1998, ved Orvils 100- års jubileum. Nå har det seg slik at den gode herr Vold har tatt vare på slike eksemplarer som trykkeriene vil kaste/makulere av ulike årsaker. Han må sitte på et enormt boklager i kjelleren sin, og vi som var på kurs i Oslo tirsdag 2.februar var så heldige å få kjøpe litt av dette lageret for en rimelig sum penger. Jeg fikk med meg noen av Volds bøker, signert. I tillegg kjøpte jeg altså “Utvalgte dikt”, og ble sittende på toget og lese boka nesten fra perm til perm. Man skal jo ikke “sluke” dikt, men det var akkurat det jeg gjorde. For meg ble det en opplevelse av at jeg bare måtte lese videre for ikke å gå glipp av noe. Det var en helt merkelig og uvant følelse å ha mens jeg leste lyrikk.

Jeg kommer til å legge ut noen av diktene her etter hvert, men det var spesielt ett som grep meg litt i hjertet, og som har vært med meg i hodet i hele dag. Nå skriver jeg det her, og så kanskje slipper det litt taket i meg.

Taperen

Taperen går gjennom livet,
han trekker
et tungt lass,
på lasset er ingenting.

Han stanser ikke og hviler.
Så er han borte
i skyggen
av en godmodig Gud.