Høsten er min absolutte favorittårstid! Noe av grunnen kan sikkert være at jeg har bursdag i oktober, men det kan ikke forklare alt.

Grunnen er at høsten kan være seg selv uten at noen klager på den. De andre årstidene har forventninger de skal oppfylle.

Vinteren skal være kald, men ikke for kald, og den skal ha snø. Snø som blir liggende, og som er såpass rikelig at man kan gå litt på ski, og ungene kan ake. Den skal være såpass kald at man må ha på lue og at det danner seg is på vollane i Gamlebyen, men ikke kaldere enn at man kan stå på skøyter med barna en hel søndag uten å fryse av seg det ene og det andre.

Våren har sine egne forpliktelser. Den skal være solfylt og sånn passe varm. Vinden kan få lov til å være litt kald, men ikke kaldere enn at man kan løsne litt på skjerf og ta av seg lua sånn innimellom.

Sommeren, ja. Sommeren bør jeg nesten ikke nevne en gang. Det holder vel å si at sommeren 2009 ikke helt har greid å leve opp til forventningene…

Høsten, derimot. Høsten kan få lov til å være slik den er utenfor vinduet mitt i dag. Den kan ha solskinn og litt vind. Den kan få lov til å være slik den var på torsdag, med regn og blåst, og litt senere på høsten kan den til og med få lov til å gi litt snø. Alt dette kan høsten gjøre uten at folk klager over at de har hatt en dårlig høst. Høsten kan være seg selv, og likevel er folk stor sett fornøyde (noen blir jo aldri fornøyde, da). Høsten er tiden da man kan krype inn i stua, tenne haugevis med stearinlys, og lese alle de bøkene man hadde tenkt til å lese denne sommeren, men ikke fikk gjort fordi noe hele tiden kom i veien. Høsten har dessuten i seg forventingene om vinter og jul.

Jeg elsker høsten!