Jonathan går på privatskole i byen, far betaler. Han er glad i pene damer, og doper seg bare på fest- sier han.

Michael går på Dønski videregående og bor sammen med mora si og en fyllik av en stefar. Han er rolig som er tverrligger i en krisesituasjon, og det virker mer skremmende for andre enn om han hadde blitt sint.

Sebastian jobber i en fotobutikk i byen, og har med seg fotoapparatet sitt overalt. Han tar bilder i alle mulige og umulige situasjoner.

Tobias er bokas hovedperson. Han går på Dønski videregående sammen med Michael, og bor sammen med storebroren Simen på 25 og kjæresten hans. Faren har stukket av fra en bedragerisak sammen med en irsk dame, og dette får Tobias svi for. En sen kveld blir han banket opp så grundig at han havner på sykehuset. Bokas handling dreier seg rundt Tobias’ forsøk på å finne ut hvem det var som banket ham opp, for at han kan få tatt hevn.

Guttegjengen trener kampsport sammen, og de havner stadig i slåsskamper og vanskelige situasjoner i helgene. Tobias blir fulgt opp av barnevernet, og ett av tiltakene er at han kan få trene kampsport hos en privat trener. Han tar seg av Tobias også på andre områder, men Tobias får stadig større vanskeligheter hjemme, på skolen og i kampsportmiljøet. Til slutt topper det seg helt, og det får store konsekvenser.

Boka er skrevet av Annette Münch, og jeg syns hun har beskrevet miljøet guttene beveger seg i godt. Her finner leseren ungdommer fra overklasse- Bærum, ungdom som har det litt trangere økonomisk og de som har sosiale problemer. Guttene representerer de forskjellige sosiale lagene uten at det blir overtydelig eller et stort poeng i boka. Det er naturlig for dem at det er forskjeller mellom dem. Av og til syns jeg at forfatteren lar Tobias ta avgjørelser på en litt for lettvint måte, han blir litt vel naiv enkelte ganger. Boka er ikke en forherligelse av vold og kampsport, men heller ikke en moraliserende bok om hvor galt det kan gå når man beveger seg utenfor lovens rammer.

Alt i alt er dette en bok som nok kan treffe mange gutter, men ikke alle. Språket kan være noe vanskelig, og guttene er litt eldre enn guttene jeg møter på ungdomsskolen. Denne boka kommer jeg nok til å anbefale til 10.trinns elever. De er nærmest guttene i alder, og har kanskje større muligheter til å sette seg inn i guttenes liv.

Kanskje voksne også bør lese boka for se litt hva som kan foregå i et guttemiljø der vold, dop og alkohol anses som nødvendig og kult.