I dag så jeg en kjøreskolebil med en tilsynelatende fersk elev bak rattet. Hvordan kunne jeg vite at hun var fersk? Jo, for det første hadde hun blikket stivt festet fram på veien, men for det andre satt hun så nærme rattet at hun nesten hadde det helt inn i brystkassa.

Da tenkte jeg på en ting. Hvorfor er det slik at nesten alle sitter så nærme rattet når man er helt fersk? Jeg kom faktisk opp med en teori der jeg gikk:

Menneskets motoriske utvikling er slik at vi går fra å mestre grovmotoriske bevegelser (rulle, sitte, krype, hoppe, etc), og til mer finmotoriske ( ta, gripe, tegne, krive, etc). Vi kan si at utviklingen går fra å være nær kroppen til å bli mer og mer perifer.

Er det da slik at når vi skal lære oss å kjøre bil ønsker vi å føle at vi har bilen så nær oss som mulig? At bilen nærmest skal være en del av kroppen vår? At vi er grovmotoriske bilførere? Etterhvert som vi blir bedre på å kjøre bil drar vi setet lenger og lenger bakover, og noen sitter jo nesten i baksetet og kjører (men det er noe helt annet). Da får vi mer kontroll, og kan være mer finmotoriske i vår omgang med kjøretøyet.

Jeg vet ikke, men dette var noe jeg grunnet litt på da jeg gikk hjemover fra byen i dag.