Ole-Mikal Nilsen har skrevet en skikkelig grøsser som fikk hårene mine til å reise seg i nakken flere ganger underveis.

Jeff Buckleys versjon av “Hallelujah” (gjenoppstått gjennom de nye Gitarkameratene), danner et viktig bakgrunnsteppe for historien, som utspiller seg i ei lita bygd i Sverige. Tom har blitt med jenta han er hemmelig forelsket i for å besøke hennes onkel. Da de kommer frem viser det seg at Tom er dobbeltgjengeren til en gutt som døde for ganske nøyaktig 20 år siden under mystiske omstendigheter. Etterhvert som åremålsdatoen for dødsfallet nærmer seg, blir Tom mer og mer opptatt av hva som egentlig skjedde. Han ser ting om nettene, hører bruddstykker av samtaler, og drømmer livaktig.

Teksten i sangen er med oss hele tiden, og den forandres for å passe til mysteriet Tom er opptatt av. Han grubler over dette, og bruker forandringene til å komme med flere og flere svar på hva det egentlig var som skjedde.

Boka er ganske tynn, og jeg leste den på under to timer. Bare dette kan være et godt “salgsargument” for å få ungdomsskoleelever til å lese den. At den er skikkelig spennende i tillegg er jo en bonus.

Slutten er uventet og annerledes. Absolutt å anbefale for elever og voksne!