Før påskeferien rasket jeg med meg et tilfeldig utvalg nye bøker fra skolebiblioteket vårt. Jeg tenkte jeg skulle legge ut noen omtaler her etterhvert som jeg blir ferdig med bøkene. Den første boken jeg skriver om er “Et dårlig år”, av Stein Erik Lunde.

Boka handler om ett år i hovedpersonen Rolands liv, slik tittelen indikerer. Innledningen starter med at han noe motvillig blir sammen med Line, etter at han har blitt dumpet av sin første kjærlighet, Sara. Etterhvert kommer vi tilbake til en slags nåtid der Roland beskriver hvordan han skriver dette ned etter råd fra kameraten Martin.

Dette er tilsynelatende en tradisjonell ungdomsroman, med hjerte og smerte i hovedsetet. Roland er en pliktoppfyllende og grei gutt som bor sammen med moren sin etter at faren flyttet tilbake til Paris. I starten av historien skal han begynne på siste året på videregående, og sånn sett er kanskje boka mer passende for en litt eldre leseskare enn våre ungdomsskoleelever.

Roland fortsetter å være sammen med Line gjennom hele vinteren, selv om han helst har lyst til å gjøre det slutt. Line kommer fra en familie som har det litt bedre materialistisk sett enn Roland, men under overflaten skjuler det seg tragiske problemer. Lunde tar aldri for seg disse problemene annet enn i forbifarten. Fokuset er hele tiden på Roland, og hvordan han gradvis synker lenger og lenger ned i en depresjon. For meg som er en voksen leser skjønner jeg jo at gutten er dypt deprimert, men dette blir ikke tydeliggjort for yngre lesere. Noen ungdommer kan kanskje kjenne seg igjen i at Roland har kjærlighetssorg, men dette er noe som stikker dypere enn det. Dermed blir det underliggende temaet i boka Rolands eksistensielle krise. Det beste eksempelet er nok da han skal måke oppkjørselen til huset, og helst vil legge seg ned i snøen fordi han ikke ser noe poeng med noen ting lenger. Han føler at ingenting angår ham, og dermed er han helt avsondret fra resten av verden.

Romanen fortelles i førsteperson, med personal synsvinkel. Vi er hele tiden inne i hodet på Roland, og det kan til tider blir slitsomt og deprimerende. Det er brukt noen spennende virkemidler i boka, slik som at når man går over i en ny årstid slutter den gamle midt i en setning. Setningen fortsetter i den nye årstiden. Et annet virkemiddel er da Roland beskriver hvordan han og Siri går på en sti innnover fjellet ser han på henne mens hun hopper over en liten elv. Ordene er satt opp slik at man kan se henne hoppe fra stein til tue til stein igjen.

Kapitlene er av varierende lengde, for å vise hvordan Rolands tanker skifter eller holder seg på samme tema. Han hopper noe fram og tilbake i tid, noe som er litt forvirrende til tider. Dessuten skriver han om at han har reist bort for å studere etter videregående, mens i slutten av boka sier han at han skal ta seg et hvileår.

Det er flere rundt ham som ser at det er noe som ikke stemmer med ham gjennom dette skoleåret, men han tar ikke i mot de forsiktige henvendelsene han får fra lærere og moren. Til slutt kommer han seg ut av depresjonen på egen hånd mot slutten av skoleåret, skikker seg på skolen og kommer seg ut av forholdet til Line.

Flere ganger gjenom boka kommer Roland til nåtiden, og han beskriver hvordan han sitter i Paris og skriver. Mot slutten ser han fram til at han kan gi et eksemplar av boka til Sara, som i mellomtiden har blitt mamma. Sånn sett har han ikke gitt opp håpet om å bli sammen med Sara igjen, selv om han flere ganger bedyrer at det ikke er drømmen hans.

Alt i alt tror jeg nok ikke at dette er en bok som passer for de aller fleste av våre elever. Det kan være at noen av de flinkeste og mest modne jentene kan få noe ut av denne boken. Jeg skal passe meg for å gi slike anbefalinger til elevene mine, men er redd for at guttene ikke vil få noe særlig ut av å lese denne, bortsett fra de forsiktige beskrivelsene av sex og hvordan Roland etterhvert drikker ganske mye på fester.

Selv var jeg ganske nedstemt etter å ha lest boka, og det er kanskje noe å forberede elevene på? Hvis man kan tenke seg et tema å knytte boka opp mot, må det vel være psykisk helse.