Kjøpte denne boka på bakgrunn av vaskeseddelen. Der ble boka omtalt som “en rå og voldsom triller,” “… en atmosfærisk introduksjon til den lukkede jødiske tradisjonen innenfor kabbalistisk mystikk.”

Vel, boka begynner med et forord av forfatteren Richard Zimler, der han beskriver hvordan han kom over et gammelt manuskript mens han jobbet med en avhandling i Istanbul. Manuskriptet skal etter sigende være skrevet som en selvopplevd historie fra Lisboa, av en jøde som flyktet fra forfølgelsene der i starten på 1500-tallet. Zimler brukte flere måneder på å oversette og modernisere teksten, og boka er altså et resultat av dette.

Handlingen er satt i Lisboa under de verste jødeforfølgelsene på begynnelsen av 1500-tallet. Mange jøder hadde flyktet fra inkvisisjonen i Spania, bare for å møte samme skjebne i Portugal. I påskehøytiden i 1507 var det pest i Lisboa, og den kristne befolkningen fikk det for seg at det var jødene som hadde bragt sykdommen med seg. Dermed gikk de amok, og mange jøder ble drept og mange ble brent levende på bålet. Dette er bakgrunnen for historien som utspiller seg i boken, men det er ikke en rå og voldsom triller. Boka gir heller ikke særlig innsikt i kabbalistenes mystikk. Nå er det ikke særlig mye jeg vet om dette emnet, men siden boka reklamerte med at man skulle få en innsikt, ble jeg nysgjerrig.

Hovedgrunnen til at jeg ble skuffet over boka er vel at den ikke innfrir forventningene omslaget gir. Hvis jeg forventer en “rå og voldsom triller” og historien er tam ( etter mitt syn, som hardbarket krimleser) vil jeg jo bli skuffet. Som sagt gir den heller ikke særlig innsyn i kabbalismen, med mindre det ikke er noe særlig innhold i den mystisismen kabbalisme angivelig er.

En annen grunn til at jeg ble skuffet, er at jeg ikke er helt sikker på om dette er en autentisk tekst fra 1500-tallet. Det er greit at teksten er modernisert (og også oversatt til norsk), men det er noen partier der personene bruker teknikker som virker litt for moderne. Et godt eksempel på det er da hovedpersonen, Berekia, og vennen og medhjelperen hans, Farid, undersøker drapsåstedet. De bruker termer man kjenner igjen fra CSI, og også noen av konklusjonene kommer litt for lett.

Dette er altså ikke en bok jeg vil anbefale som en kriminalroman. Hvis du derimot har lyst til å lese en spenningshistorie om en jødefamilies skjebne under forfølgelsene i Lisboa, er boka helt grei å lese.

Denne boka får ikke en plass i bokhylla mi, den går rett og slett i søpla. Kan aldri i verden tenke meg å lese den om igjen, slik jeg gjør med mange andre bøker.